promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Közel 500 éve rosszul tudjuk a magyar történelem legfontosabb csatájának időpontját
Borítókép:  Székely Bertalan: II. Lajos tetemének feltalálása - festmény (1860)
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Nemzeti nagylétünk temetője nem is akkor volt, a legújabb kutatások ezt állítják.

Eddig úgy tanították, hogy a mohácsi csata 1526. augusztus 29-én zajlott, ekkor ütközött meg a hatalmas török had és a magyar hadsereg.

A valódi dátum azonban szeptember 8. lehet

számolt be erről a Szigetvár melletti Szulejmán-sírkomplexum kutatását vezető Pap Norbert, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) történeti földrajz professzora.

Az új időpont az akkoriban használt Julián-naptár átszámítása közben jön ki, amikor átteszük az évszámot a manapság használt Gergely-naptárra. A korrekció még 1582-ben történt, ekkor tíz napos csúszást korrigáltak – írja a Múltkor.

A csata idejének számításnál az oszmán források, az augusztus 29-i és szptember 8-i napnyugta és napkelte vizsgálata mellett azt is figyelembe kell venni, hogy valószínűleg a csapatok megindítása is csak akkor kezdődött meg, amikor a földeken már megtörtént a betakarítás.

A mohácsi csata amúgy fordulópont a magyar történelemben, Mátyás uralkodása után, aki minden erejével ellenállt az oszmán hódításnak, még jobban fokozódott az országot érő külső nyomás. Míg végül az ellenségnek sikerült kieszközölnie egy csatát a Magyar Királyság területén,

ahol tönkreverték a magyar seregeket, és az út szabad lett az ország szíve felé. Hamarosan megkezdődött a 150 éves török uralom, és a három részre szakadt Magyar Királyság története.

A csatáról készült nagyszerű videójátékos rekonstrukció segítségével kicsit ti is átélhetitek, hogy mi történt azon a végezetes napon, ami, mint most kiderült, szeptemberben lehetett,

és nem augusztusban, mint ahogy azt még középiskolában tanultuk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás