Tech hvg.hu 2021. szeptember. 05. 12:00

Ez történt: Tudósok megdöntöttek egy tévhitet a mohácsi csatáról

Összegyűjtöttük egy cikkbe a hét legérdekesebb, legolvasottabb technológiai és tudományos témáit.

495 év után kiderült, hogy félreérthettük a mohácsi csatát

Az 1526-os mohácsi csatatér kutatásának legújabb eredményei alapján igazságtalanok azok a vádak, amelyek jelentős részben Tomori Pál (1475-1526) kalocsai érsek, a keresztény sereg fővezére nyakába varrják a vereséget – vélekedik el Pap Norbert, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Mohács 500 Program vezetője.

Kirúgták a banki dolgozót, bosszúból 21 gigabájt adatot törölt a céges rendszerből

A vállalat az elbocsátáskor megvonta az alkalmazott hozzáférését a rendszerhez, de ez úgy tűnik, csak szóban történt meg.

Egy csapásra milliomos lett a 12 éves fiú, miután rajzolt néhány furcsa bálnát

Még bankszámlája sincs Benyamin Ahmednek, mégis hatalmas vagyonnal rendelkezik, amiket az általa készített digitális műalkotások eladásából szedett össze.

Szándékosan fognak megfertőzni önkénteseket a delta mutációval, mert nagyon kellenek a válaszok

A tudósok figyelme egyre inkább az új, és sok megbetegedést okozó delta (vagyis az Indiából indult koronavírus-)variánsra helyeződik át. Brit kutatók bele is vágnak egy veszélyesnek tűnő, de biztonságos körülmények közt zajló kísérletbe.

Elszánt hackerek léptek akcióba, hogy megdöntsék a választási csalással vádolt Lukasenka uralmát

A belarusz csoport rendőrségi és kormányzati hálózatokba szivárgott be, nem titkoltan azzal a céllal, hogy érzékeny információkat szivárogtasson ki.

Ha már hét közben értesülni szeretne a friss hírekről, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos újdonságokkal is szolgáló Facebook-oldalát.

mesterséges intelligencia