„Mohács 1526-2026 – Rekonstrukció és emlékezet” – Projektindító workshop Mohácson, 2018. február 1–2.

DSC 0630

 Az MTA BTK és a PTE által alkotott konzorcium megkezdte az 1526. évi mohácsi csatával kapcsolatos sokrétű tevékenységét.

A kutatási programot elindító rendezvényre a csata helyének közelében került sor. A mohácsi Szent János Hotelben 2018. február 1-2-án mintegy 40 kutató gyűlt össze, akik a három évesre tervezett projekt munkaszervezési és tartalmi kérdéseiről folytattak eszmecserét két napon át. A program keretében a kutatásvezetők bemutatták a kutatás főbb irányait a meghívott résztvevőknek, és lehetőséget biztosítottak az egyetemi és az akadémiai szereplőknek, hogy jobban megismerkedhessenek egymással.

DSC 0588

A tudományos ülés mellett sor került a mohácsi csatatér egyik feltételezett helyszínének (a majsi vizsgálati terület) és a csatához kapcsolódó több emlékezeti hely (II. Lajos emlékmű, Sátorhelyi Történelmi Emlékhely, csatatéri emlékkápolna, Fogadalmi Templom) felkeresésére is. A Kanizsai Dorottya Múzeum igazgatója, Dr. Ferkov Jakab a városnéző túra keretében tartott kiváló előadásában a mohácsi identitás rétegeit világította meg.

DSC 0605

DSC 0609