Military landscape a Kárpát-medencében és a világban Konferencia

pecs1

Az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont társszervezésében kerül megrendezésre a 11. Magyar Politikai Földrajzi Konferencia, melynek tematikájában hangsúlyos szerepet kap az 1526-os mohácsi csata kutatása is. 

2018. november 22–23-án immár 11. alkalommal kerül megrendezésre Pécsett a kétévente sorra kerülő Magyar Politikai Földrajzi Konferencia, melynek fókuszába ezúttal a történeti és jelenkori katonai tevékenységek által formált táj („military landscape”) környezeti és társadalmi jelentőségének tárgyköre áll. 
A témaválasztás apropóját a Baranyában fellelhető egykori csatahelyszínek – Szigetvár (1566), Mohács (1526), Nagyharsány (1687) – és védművek, mint a Dunai Limes vagy a Déli Védelmi Rendszer, illetve az ezek helymeghatározására, rekonstruálására, megőrzésére és hasznosítására irányuló tudományos kezdeményezések adják. Minthogy a katonai tevékenységgel kapcsolatos kutatások jellemzően több diszciplína képviselői számára biztosítanak teret, a tudományközi kapcsolatok elmélyítésében bízva a geográfusok, kartográfusok és a hadtudományok képviselői mellett ez alkalommal a konferencia szervezői kiemelten számítanak a történészek, régészek, turisztikai és örökségvédelmi szakemberek részvételére is. A szervezők örömmel fogadják mindazok jelentkezését, akik a Kárpát-medencei vagy azon túli térségekben, a katonai objektumokra irányuló kutatási eredményeiket a szélesebb szakmai közönség számára is elérhetővé kívánják tenni. 
A tudományos vita tervezett fő irányai:
- elméleti és terminológiai kérdések;
- az 1526. évi mohácsi és az 1687. évi nagyharsányi csata földrajzi kérdései;
- Szigetvár ostroma 1566-ban, a vár és az ostromlók tere;
- védelmi rendszerek táji lenyomata az ókortól napjainkig Baranyában;
- sorsfordító középkori és koraújkori csaták a Balkánon és Közép-Európában;
- katonai tevékenységek táj- és településformáló hatásai békeidőben;
- hadisírok, emlékművek, kegyelet és rítusok földrajzi és szimbolikus terei;
- katonai létesítmények a magyar városokban;

Jelentkezési határidő: 2018. október 15

A konferencia rendezője: PTE TTK FFI Politikai Földrajzi, Fejlődési és Regionális Tanulmányok Tanszéke

A konferencia társrendezői: MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont; MTA PTB Föld- és Környezettudományi Szakbizottság; MTA X. Osztály Társadalomföldrajzi Tudományos Bizottság Politikai Földrajzi Albizottság; MTA X. Osztály Társadalomföldrajzi Tudományos Bizottság Településföldrajzi Albizottság; MTA X. Osztály Társadalomföldrajzi Tudományos Bizottság Turizmusföldrajzi Albizottság; MTA X. Osztály Társadalomföldrajzi Tudományos Bizottság Történeti Földrajzi Albizottság; Janus Pannonius Múzeum; PTE BTK TTI Régészet Tanszék.

Szervező Bizottság: 
Elnök: Zagyi Nándor 
Titkár: Szabó Róbert 
Tagok: Dr. Rácz Szilárd, Varhanyovszki Veronika

Tudományos Bizottság:
Elnök: Dr. Pap Norbert,
Társelnök: Dr. Fodor Pál
Titkár: Dr. Reményi Péter
Tagok: Dr. Aubert Antal, Dr. Csapó Tamás, Dr. Csornay Boldizsár, 
Dr. Holló József, Dr. Hóvári János, Dr. Nagy Levente, Dr. Kókai Sándor

További felvilágosításért keressék bizalommal Zagyi Nándort a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen vagy a 20/4498571 telefonszámon.