P1210662

2019. március 5-én került megrendezésre a „Kihívások és válaszok a magyar geográfiában” IV. Földrajztudományi előadónap az Akadémián című rendezvény, melynek az MTA Székháza adott otthont. A mintegy 11 előadást felsorakoztató esemény főrendezője az MTA Földtudományok Osztály, a Természetföldrajzi Tudományos Bizottság és a Társadalomföldrajzi Tudományos Bizottság volt.

Magyarország egyik vezető hírportálja (https://24.hu/tudomany/2019/01/01/magyar-tudomanyos-eredmenyek-2018/) a 2018. évi magyar tudományos eredmények közül „az év régészeti áttörésének” nevezte a mohácsi csata centrumának beazonosítását.

A Fodor Pál és Pap Norbert vezetésével dolgozó multidiszciplináris kutatócsoport (Gyenizse Péter, Kitanics Máté, Szalai Gábor, Hancz Erika) munkája legutóbb a 2015-ös év hasonló értékelésénél – amikor is Szulejmán szultán sírkomplexumának lokalizálása és feltárása zajlott – került a legfőbb régészeti szenzációk közé (https://mult-kor.hu/ez-volt-2015-het-legnagyobb-regeszeti-szenzacioja-20151222).

DSC 1137

2018. november 22–23-án került megrendezésre a XI. Magyar Politikai Földrajzi Konferencia „Military landscape Baranyában” címmel, melynek az MTA Pécsi Akadémiai Bizottság Székháza adott otthon. A mintegy 60 előadót, kutatót felsorakoztató esemény főrendezője a PTE TTK FI Politikai Földrajzi, Fejlődési és Regionális Tanulmányok Tanszéke volt. A konferencia homlokterébe ebben az évben a 2017 óta zajló Mohács-kutatás, illetve a 2013 óta folyó Szigetvár-turbéki vizsgálatok eredményei kerültek.
A Mohács 1526–2026 rekonstrukció és emlékezet című kiválósági projektben résztvevők közül, az alábbi kutatók adtak elő a konferencián, a következő témákban (lásd beérkezett absztraktok).

A Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja és a Pécsi Tudományegyetem konzorciuma alkotta kutatócsoport, mely a "Mohács 1526-2026 - Rekonstrukció és emlékezet" című projektet valósítja meg, a kutatási tervben rögzített ütemben végzi munkáját. A vizsgálatok végzése folyamatos, az eredményeket pedig a tudományos publikálás szabályai szerint közlik a kutatók. A napokban semmiféle bejelentésre nem készülünk, a mohácsi csatával kapcsolatos bármiféle bejelentés vagy híresztelés a kutatócsoport tagjainak részvétele nélkül történik. A tervek szerinti következő, nagyobb nyilvánosságnak szánt szakmai programunk a Magyar Tudományos Akadémia budapesti székházában, 2018. november 15-én esedékes. A Magyar Tudomány Ünnepe akadémiai programsorozat keretében négy, a kutatócsoportban résztvevő előadó mutatja be a Mohács-kutatás aktuális állását és az elért eredményeket.

Budapest-Pécs, 2018. október 05.

Dr. Fodor Pál sk. Dr. Pap Norbert sk.
MTA BTK PTEA Fodor Pál, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet igazgatója és Pap Norbert, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára által vezetett kutatócsoport közzétette az első év beszámolóját, amely nagy sajtóvisszhangot váltott ki.

Többek között az M1 Ma este című adása, ugyenezen csatorna Ma reggel című adásaaz RTL Klub Fókusz plusz című műsora, az Index, a Magyar Hang, a Kossuth Rádió, a Magyar Idők, a Karc FM, a Propeller, a Civil Rádió, a Magyar Kurír, az Origo, a ZETApress, az Infovilág, a Civilhetes, az Országkép, az Új Szó, a Forum Hungaricum, a BAMA, a Múlt-kor, a Híradó, a Lokál, a Felvidék.ma, a Bors és a Zoom számolt be az eredményekről. A nemzetközi sajtóban a BBC, a török és a lengyel sajtó is hírt adott a kutatásokról.